151207 motoros 012015. december 3-án Budapestről érkeztek előadók, akik a Safety-Hungary és az ORFK-OBB megbízásából tartottak baleset-megelőzési foglalkozást iskolánkban több osztály bevonásával. Az előadás témája: a gyermekek tudatos közlekedésre felkészítése, életkori sajátosságoknak megfelelő gyalogos, és kétkerekű jármű baleseti kockázatok mérséklése elméleti és gyakorlati példák bemutatásával és szimulált vészhelyzetek elemzésén keresztül. A prezentáció témája elsősorban a kerékpáros és segédmotoros ismeretekre épült. (pl. hol szabad, hol nem szabad kerékpározni, a kerékpár kötelező felszereltsége, koncentráció, figyelem, védőfelszerelések, láthatóság, holtterek, baleset következményeinek elemzése, gondolatébresztő videók, vészhelyzetek. stb.) Az elméleti ismeretek felidézése, elsajátítása után egy pár kérdésből álló teszt következett majd motoros szimulátorok segítségével tesztelték a fiatalok a vészhelyzetek elkerülésének lehetőségeit.

Szabó Tamás 11. M osztályos tanuló kedvenc időtöltése a motorozás, ezért megkérdeztük az elhangzottakról, az előadásról:

„Személy szerint nagyon megfogott az előadás (bár a hallott dolgokkal tisztában voltam) és maga a szimulátor is. Volt már szerencsén kipróbálni máskor is ilyen szimulátort, de csak a legkisebb motorral. Kérdésemre eleget tettek, és kaptam egy nagymotor, amivel teljesen más volt a vezetés. Sokkal jobban kell ügyelni a vezetésre, a körülöttünk lévő dolgokra és a váltásra egyaránt. Az előadás végén elmondtam az egyik előadónak, hogy rendelkezem már nagymotor jogosítvánnyal, és ajánlotta, hogy utazzak fel Budapestre egy 2 napos oktatásra, ahol nagyon sok mindent megtanítanak pluszban a motorozásról. Többek között a hirtelen felbukkant tárgyak kikerülése, manőverezés jobb elsajátítása, vezetői képesség javítása.”

151207 motoros 02

151207 motoros 03